Om utbildningen
Yrkesrollen
Som utbildad kontakttolk kan du arbeta professionellt med tolkning mellan tolkanvändare och representanter för myndigheter, serviceorgan och organisationer.
Yrket ställer höga krav på social och språklig kompetens och en god känsla för etik. Ett stort samhällsintresse med ständigt uppdaterade kunskaper på området är en nödvändighet för den professionella tolken.
Grundutbildningen
Kontakttolkutbildningarna finns över hela landet och ges av folkhögskolor och studieförbund.
Studietakt är antingen heltid, halvfart eller kvartsfart. Utbildningen på folkhögskolor är till stor del på distans medan utbildningen på studieförbund främst är på deltid och på plats. Det innebär att studierna går att kombinera med till exempel arbete.
Mål
Utbildningen ger dig förutsättningar att självständigt arbeta som kontakttolk på ett effektivt och rättssäkert sätt mellan den som inte behärskar svenska språket och representanter för exempelvis myndigheter, domstolar och organisationer.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till blivande och verksamma tolkar som har utmärkta kunskaper i både svenska och ett eller flera andra tolkspråk.
Kursinnehåll
Utbildningen innehåller följande delkurser:
- Introduktionskurs
- Samhällstolkning
- Sjukvårdstolkning
- Juridik för tolkar
- Migrationstolkning
- Språkfärdighet – svenska i tolkning
- Tolketik och tolkteknik
Huvudinnehållet efter introduktionskursen är realia/ämneskunskap, tolketik, tolkningsteknik och tolkningsövningar.
All grundutbildning innehåller skriftliga realia- och terminologiprov samt muntliga tolkningsprov. Utbildningen innehåller de moment som prövas i Kammarkollegiets auktorisationsprov.
Språkgrupper
Språkgrupperna kan variera från år till år beroende på behov av tolkar och antal sökande i olika språk.
Utbildningsbevis
Utbildningsbevis utfärdas av utbildningsanordnaren efter godkända resultat på samtliga delkurser. Kursbevis ges efter godkänt resultat på en delkurs. Deltagare som fått utbildningsbevis med godkänt resultat kan registrera sig hos Kammarkollegiets nationella tolkregister för kvalificerade tolkar.
Kostnader och reseersättning
Före varje delkurs i grundutbildningen betalar du 600 kronor för det studiematerial som används i delkursen.
Du som går på folkhögskola kan söka reseersättning för belopp överstigande 300 kronor, dock högst 2 000 kronor per kurstillfälle.
Behörighet
- 3-årig gymnasieutbildning inklusive svenska 2/svenska B eller motsvarande
- Mycket goda kunskaper i svenska och tolkspråket
Ett första urval sker utifrån utbildningsbakgrund. Därefter får du göra ett förkunskapstest i svenska och tolkspråket. Nästa urval görs utifrån resultat i förkunskapstestet samt med ledning av de sökandes tolkspråk.
Studiefinansiering (CSN)
Studiemedel får man på de ettåriga utbildningarna till kontakttolk som är på halvfart. Du kan inte få studiemedel om du läser den tvååriga utbildningen till kontakttolk som är på kvartsfart och inte heller när du läser på ett studieförbund.
Validering
Skolorna erbjuder dig som jobbar som tolk en validering av dina kunskaper mot lärandemålen på grundutbildningen. Det innebär att du kan få ett utbildningsbevis utan att behöva gå grundutbildningen. För detta tas en särskild avgift ut. Läs mer om validering på Blitolk.nu eller hos de enskilda skolorna.
Läsa vidare
Efter grundutbildningen finns kortare fördjupningskurser att läsa:
- Preparandkurser inför auktorisation
- Fördjupningskurser
- Kompetenshöjande kurser
- Rättstolkningskurser för auktoriserade tolkar
- Kompletteringskurser
- Kurser inriktade mot undervisande personal
Auktorisation
Med både utbildning och några års erfarenhet kan du ansöka om auktorisation, vilket bland annat innebär att du behöver bli godkänd i Kammarkollegiets auktorisationsprov.
Statlig tillsyn
Utbildningen står under tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan vilket innebär att myndigheten ser till att utbildningarna följer de lagar och regler som gäller.
Se vår kortfilm om utbildningen till kontakttolk
Länk till Youtube.
Mer information och ansökan
Kontakta folkhögskolan eller studieförbundet för mer information och ansökan till grundutbildningen eller någon av kurserna.
Platserna på grundutbildningen fördelas över landet beroende på hur många som söker för just ditt språk. Då kan det hända att du får studera på en annan skola än den du sökt till. På Blitolk.nu finns fördjupad information om grundutbildningen och kurserna.